Isnin, 10 Ogos 2009

RAMBUTAN



rambutan


KENALI RAMBUTAN



Rambutan adalah sejenis pokok buah saka. Rambutan berasal dari selatan China, Vietnam, Laos, Kemboja, Thailand, Myanmar, Malaysia, Indonesia dan Sri Lanka. Ia kini banyak ditanam di Asia Tenggara dan sedikit di Sri Lanka, New Guinea, Australia, Amerika dan Afrika.




Pokok rambutan boleh ditanam melalui biji benih ataupun melalui cantuman. Biji benih rambutan adalah jenis rekalsitran. Biji benih rambutan boleh disemai di dalam kotak semaian dan hendaklah dipindahkan ke dalam polibeg berukuran 20 x 25 cm apabila mencapai ketinggian lebih kurang 30 cm. Biji benih juga boleh disemai terus ke dalam polibeg. Rambutan juga biasanya dibiak dengan cara cantuman. Cantuman mata tunas sebaik-baiknya dilakukan apabila saiz pokok penanti sebesar batang pensil dan telah mengeluarkan daun baru.




Tanaman rambutan umumnya bebas daripada perosak dan penyakit utama. Penyakit kulapuk walaupun tidak serius tetapi kadang-kadang boleh menyerang bahagian dahan dan ranting. Cara kawalan penyakit ini ialah dengan semburan racun kulat Benomyl.




KHASIAT RAMBUTAN




Rambutan adalah salah satu tanaman yang mempunyai banyak penggunaannya selain buahnya dapat dimakan. Tetapi semua bahagian dari tanaman ini iaitu dari kulit, daun, biji, sampai akar, dapat berfungsi sebagai ubat demam, uban, disentri, sariawan, kencing manis, dengan cara penggunaannya yang tepat. Antara bahagian yang bermanfaat adalah kulit buah, kulit kayu, daun, biji, dan akarnya.




Antara manfaatnya yang diperolehi adalah Kulit buah: untuk mengatasi disentri, demamKulit kayu: untuk mengatasi sariawan, Daun pula boleh mengatasi diare dan menghitamkan rambut. Akar: untuk mengatasi demam manalaka Biji pula untuk mengatasi kencing manis (diabetes)




cara-cara:


1. Disentri.
Cuci kulit buah rambutan (10 buah) dan potong mengikut keperluan. Tambahkan 3
gelas air bersih , kemudian rebus air tersebut menjadi 1 gelas air , dan minum air tersebut
2 kali sehari.


2. Demam.

Cuci kulit buah rambutan yang telah dikeringkan (15 g). Tambahkan 3 gelas air bersih.
Kemudian, rebus air tersebut selama 15 minit dan minum 3 kali sehari.


3. Menghitamkan rambut beruban.

Cuci daun rambutan sebersihnya, kemudian. tumbuk sampai halus.
Tambahkan sedikit air dan adunkannya sehingga menjadi bubur.
letakkan didalam kain, kemudian, gunakan ketika rambut basah. gunakan setiap hari untuk
dan lihatlah hasilnya.


4. Kencing manis
gilingkan 5 biji rambutan ( biji sahaja) sampai menjadi serbuk. Campurkan dengan
sedikit air panas. Biarkan air tersebut menjadi suam, kemudian minum air tersebut sekaligus
lakukan 1 @ 2 kali sehari.


5. Sariawan.

Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), masukkan 2 gelas air , dan kemudiannya rebus air
tersebut menjadi 1 gelas air. Gunakannya untuk berkumur.

Tiada ulasan: