Isnin, 17 Ogos 2009

DURIAN


RAJA BUAH


JOM KENALI DURIAN..





Durian adalah buah tropikal yang berasal dari Asia Tenggara. Warna buah berbeza dari hijau ke perang, dan mempunyai bentuk bujur sehingga bundar. Buah ini boleh membesar sehingga 30 cm (12 in) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya mempunyai berat antara satu hingga tiga kg (2 hingga 7 lb). Ciri-ciri durian adalah buah yang mempunyai kulit bersabut yang diselitupi dengan duri yang tajam, mencucuk, dan bau yang kuat dan unik yang terhasil dari isi di dalam, yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai berbau busuk. Bahagian buah boleh dimakan adalah isi yang kekuningan, yang menyelitupi biji benih.
Ramai orang menganggap durian sebagai buah yang sedap, ia dipanggil "raja buah" oleh penduduk tempatan. Sebahagian orang barat yang tidak tahan dengan baunya telah menggambarkan buah durian dengan gambaran seperti "makan kastard dalam tandas awam". Terdapat juga gambaran bau durian sebagai bau lori sampah yang baru sahaja melanggar skunk.
Nama saintifik durian perdagangan adalah Durio zibethinus. Buah durian lain yang boleh dimakan kadangkala terdapat di pasaran tempatan di Asia Tenggara. Nama saintifik spesies lain adalah Durio kutejensis, Durio oxlevanus, Durio graveolens, dan Durio dulcis.
Terdapat banyak klon durian, kesemuanya mempunyai nama bermula dengan "D" dan diikuti dengan nombor. Sebagai contoh, sebahagian klon popular adalah D24, D99, D158 dan D159 (ini adalah " Mon Thong " pelbagai). Oleh kerana durian (adalah tajuk pengkajian di sebahagian institut pertanian, jenis perdagangan diberikan D nombor untuk membezakan mereka dari "piawaian" jenis liar.
Durian dianggap sebagai makanan panas dan sesiapa yang terlebih makan durian akan mendapati dirinya berpeluh dengan banyaknya sejurus selepas makan durian. Penawar tradisi ialah untuk minum air kosong dari pangsa kulit buah. Selain itu, musim durian lazimnya berlaku bersama dengan manggis yang dianggap sebagai mempunyai kesan penyejuk kepada badan. Oleh itu, kedua-dua buah-buahan ini lazimnya dimakan bersama.
Orang yang mempunyai penyakit tekanan darah tinggi, secara tradisinya dinasihati mengelakkan durian kerana ia dipercayai mempunyai kandungan yang berkhasiat yang boleh memberi tekanan pada badan.


MANFAAT DURIAN

1. BUAH : untuk mencegah dampak dari extensic aging
(faktor penuaan dari luar) meningkatkan tekanan
darah(zat besi),buah dan akarnya berkhasiat
untuk mengatasi bengkak, penyakit kulit, dan
penyakit kuning.
2. KULIT : dapat digunakan sebagai ubat pengusir nyamuk,
untuk mengubati ruam pada kulit (sakit kurap)
dan susah buang air besar (sembelit). Kulit buah
ini pun biasa dibakar dan abunya digunakan
dalam ramuan untuk melancarkan haid. Selain
itu kulit durian dapat dipakai sebagai bahan abu
gosok yang baik, dengan cara menjemurnya
sampai kering dan dibakar sampai hancur.
3. DAUN : Air seduhan daun durian di Malaysia digunakan sebagai antipiretik (pereda demam).
Deskripsi tentang khasiat durian itu tertulis dalam kumpulan tulisan Burkill dan
Haniff tahun 1930. Caranya, jus daun durian ditampalkan di dahi atau air rebusan
daun durian diminum.




KANDUNGAN GIZI:
Sodium, karbohidrat, serat, protein, kalsium, fosfor, karoten, potasium, zat besi, vitamin c,
thiamin, niacin, riboflavin.“Gaya Hidup Sihat no 398/2-8 Maret 2007″.Setiap 100 g salut
biji mengandungi 67 g air, 28,3 g karbohidrat, 2,5 g lemak, 2,5 g protein, 1,4 g serat; serta
memiliki tenaga iaitu 520 kj. Durian juga banyak mengandung vitamin B1, B2, dan
vitamin C; serta kalium, kalsium, dan fosfor.






Tiada ulasan: